Kezdőoldal Hírek A visszatérés küszöbén Varga Mimó

A visszatérés küszöbén Varga Mimó

Márciusban szenvedett súlyos balesetet MX2-es bajnokunk, ami miatt szinte a teljes versenyszezont kihagyni kényszerült. A rehabilitáció ideje alatt kerültük vele kapcsolatban a nyilvánosságot, de most, a visszatérés küszöbén mindenről kifaggattuk!

Hosszú, sérülésekkel teli időszak van Mimó mögött

Egész jól nézel ki, Mimó! Egy kis bicegést leszámítva, senki meg nem mondaná, hogy épp a Pokolból jössz! 🙂

Igyekszem kihozni a legjobbat a helyzetből. Tényleg nem volt egy laza kéjutazás az elmúlt fél év, úgyhogy a pokoli hasonlat találó!

Emlékszem valamire a balesetből?

Csak annyi van meg, hogy fejjel lefelé közelítek a földhöz. Ami utána történt, csak elmesélésekből tudom. A zalaegerszegi kórházból van az első emlékem.

Mi történt pontosan?

Elmentünk edzeni Tormaföldére a csapattal. Készültünk a hétvégi cseh bajnokira, ami az idei szezon első versenye lett volna számomra. Minden flottul ment egész nap. A baleset az utolsó pályára menetelnél történt. A balesetről készült videón láttam én is, hogy lekapja az eldobó a lábamat, és előre átesek a kormányon. Azt pedig a zárójelentésekből tudom pontosan, hogy agyrázkódást kaptam és kificamodott a jobb csípőm, a combfejemből, illetve az ízületi vápából (a medence rész, ahol kapcsolódik a combfej) is törtek le darabok.

4 hónapig volt ágyhoz kötve a győri Petz Aladár Kórházban

Ez szörnyen hangzik! Nagy fájdalmaid voltak?

Komoly fájdalmaim voltak, az első hetekben csak erős fájdalomcsillapítókkal ment az alvás. Zalaegerszegről átszállítottak aztán Győrbe, ott műtöttek meg. Az elején szó volt róla, hogy csípőprotézist kapok, akkor valószínűleg befejeződött volna a sportolói pályafutásom. Adtak egy esélyt az orvosok, nem lett protézis, viszont a combfejből letört darabok nem kerültek pótlásra. Abban bízunk, hogy a szervezetem megoldja magának ezt a kis hiányosságot. Ha 26 évesen történik a baleset, sokkal súlyosabb következményekkel kellett volna számolnom. 20 évesen még van esélyem, hogy teljes értékű sportoló legyek.

A fizikai fájdalomnál csak a lelki lehetett nagyobb. Hogyan sikerült túltenned magad a történteken?

Nagyon magam alatt voltam, de talán ez érthető. Az orvosok sem kecsegtettek sok jóval az elején. Egy rossz szériának a legsúlyosabb sérülése volt ez a csípőficam. A 2017-es évem egy lábfejtöréssel indult, az is a szezon rajtja előtt nem sokkal. Aztán Gyálon, a szezon vége felé megtörtént az az emlékezetes freestyle-ugrás, amiben a csuklómat és pár bordámat törtem el. A 2018-as évre nagy erőkkel készültem, minden beleadtam a téli felkészülés során, hogy idén a legjobb formában lehessek. Ekkor történt meg ez a bukás. A baleset tulajdonképpen mindent kitörölt, amiért annyit dolgoztam. Most kezdhetek minden elölről, vagy inkább mínuszból.

Speciális módszerrel készül a visszatérésre, melyben Jámbor Veronika gyógytornász van segítségére

De legalább kaptál még egy esélyt! Mit kell tudni a rehabilitációdról, illetve a mostani állapotodról?

Négy hónapig voltam ágyhoz kötve. Annyira legyengültem, hogy mankóval sem volt energiám járni a műtét után. Ugye azt nem kell mondani, hogy a mindennapi létezésben mennyire gátolt ez a helyzet. 20 évesen nehéz elfogadni, hogy még a mosdóba járáshoz is segítség kell. De aztán erőt vettem magamon, és eltökéltem, hogy még idén visszatérek. Ez az egy cél motivált, és mindig volt valaki, aki tartotta bennem a lelket. Aztán a Petz Aladár Kórház rehabilitációs osztályán már egyre inkább tudatosult, hogy felépülhetek, azóta pedig a 3D Vertical+ rehabilitációs központ is segíti a visszatérésem. Itt szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ezekben a nehéz időkben. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, akire számíthattam!

Mit kell tudni erről a speciális 3D Vertical+ rehabilitációról?

Egyedi, magyar fejlesztésű dolog, ami nem csak a sérülések rehabilitációjában nyújt segítséget, egészséges embereknek, sportolóknak is segíthet ez a módszer a koordináció fejlesztésben, az izomerő növelésben, az izmok nyújtásában, vagy akár mozgásszervi panaszok, problémák megoldásában. Függesztéses elven alapszik a módszer, és képzett gyógytornászok az instruktorok. Vannak gyakorlatok, melyek a tehermentesítéssel segítik a problémás részeket, vannak pedig amelyek pont ellenkezőleg. Nehéz ezt szavakba önteni, de az biztos, hogy nagyon hasznos. Heti 2-3 foglalkozásom van a győri központban, de Budapestre és Balatonalmádiba is be lehet jelentkezni kezelésre.

Legutóbb 2017-ben, a tápióbicskei csapatversenyen állhatott Mimó dobogóra. Vajon a visszatérése is hasonló módon sikerül Monoron?

Egyre több pályán feltűnsz már a hétköznapokban. Mióta motorozol újra?

Hivatalosan július 27-ével nyilvánítottak gyógyultnak, akkor kaptam kézhez az utolsó zárójelentést. Augusztus közepe óta motorozom, persze a fokozatosság elvét betartva. Az elején nagyon furcsa volt, idegen volt az érzés, de ahogy nőtt az erőm, azzal együtt nőtt az önbizalmam is. Most már heti 3-4 motoros edzésem van, és egyre jobban bírom, de azért attól az erőnléti szinttől messze vagyok, mint mikor megsérültem. A motorozás mellett az állóképességemet és az izomerőt is fejlesztjük a személyi edzőmmel, és az a terv, hogy a monori csapatversenyen rajthoz állok október 14-én.

Nem érzed túl korainak a monori versenyt?

Ez a cél motivált a balesetem óta, ezt nem akarom elengedni! Meg akarom mutatni, hogy képes vagyok arra, amit elterveztem, hogy a lehetetlen nem létezik! Persze, el kell fogadnom, hogy bizonyos helyzetekben önmérsékletet kell gyakorolnom, és lehet, hogy nem azt a Mimót látják majd a pályán, akire emlékeztek, de még vannak komoly terveim a sportban, és a monori verseny a visszatérésem első állomása lesz. Jövőre nagy feladatok várnak rám, ehhez pedig végig kell dolgoznom az egész telet. Ez a sérülés még eltökéltebbé és céltudatosabbá tett, de azért nem csinálnám végig még egyszer!

fotók: NN photography