Kezdőoldal Hírek Rangos nógrádi kitüntetésben részesült Hugyecz Erik

Rangos nógrádi kitüntetésben részesült Hugyecz Erik

Az idei nógrádi megyenapon két sportolónak ítélték oda a Bérczy Károly-díjat, Nógrád legrangosabb kitüntetését. Egyikük Szurdokpüspöki (és csapatunk) büszkesége, Hugyecz Erik. A hétvégén nyolcadik magyar bajnoki címét szerezheti meg a motoros, akivel a díja apropójából beszélgetett a Nógrádi Hírlap.

Erik boldogsága érthető: első ízben kapott megyei kitüntetést

– Nagyon jó érzés, ilyen rangos elismerésben nem volt még részem, számomra is meglepetés, hogy nekem ítélték oda – mesélte Hugyecz Erik. – Ritka az, hogy az én sportágamat ezen a szinten jutalmazzák, mert viszonylag kevés emberhez jutnak el hírek, és kevés ember űzi az országban kiemelkedő szinten. A híradások miatt viszont köszönöm a csapatom és a Nógrád Megyei Hírlap segítségét.

– Kapott már ehhez hasonló kitüntetést?
– Két éve Szurdokpüspöki polgármestere részesített elismerésben az egész eddigi pályafutásom miatt, akkor a falunapon egy kiállítást is szerveztek nekem.

– Mesélne az eddigi motokrosszos múltjáról, sikereiről?
– Én is úgy indultam, mint a legtöbb gyerek. Négyéves koromban kaptam egy krosszmotort, és alig lehetett leszedni róla, ami azért furcsa, mert apu a gyorsasági motorok szerelmese, és ma is aktívan versenyzik. Aztán az első versenyre is beneveztek, és ahogy jöttek a sikerek, úgy fordult egyre komolyabbra a dolog. Itt szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, aki valamilyen módon részese volt és jelen pillanatban is segíti a sportolói pályafutásomat, hiszen az ő érdemük is ez a kitüntetés. Nem szeretnék név szerint kiemelni senkit, nem áll szándékomban megsérteni senkit, akit esetleg kifelejtenék.

Nemzeti színekben: legutóbb 2016-ban szerepelt a magyar válogatottban

– Pályafutása során melyik sikerekre emlékszik vissza a legszívesebben?
– Nehéz egyet kiemelni, mert szerencsére sok volt. Hatszor nyertem meg a magyar bajnokságot, remélem, most hétvégén, Gyálon összejön a nyolcadik bajnoki címem is. Kétszer lettem szlovák junior bajnok, voltam világbajnoki pontszerző, a 250-es Európa-bajnokságon a legjobb pozícióm egy tizedik helyezés volt. Illetve többször is szerepelhettem a magyar válogatottban, mert ebben a sportban minden évben van egy nagy nemzetek versenye. Mindegyik siker kedves valamiért, mert nagyon sok munka van abban, hogy idáig eljutottam.

– Hogyan alakult az eddigi év?
– Ez az első évem, amikor már munka mellett űzöm a sportot. Emiatt a célokat is óvatosabban kellett meghatározni. Elsődlegesen a magyar bajnoki cím megnyerésére koncentrálok, külföldön nem tudtam teljes sorozatot teljesíteni, csak egy-egy versenyre jutottam el Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában. Tavaly a királykategóriában, az MX1-es géposztályban lettem bajnok itthon, idén viszont újra a kisebb köbcentis kategóriában, az MX2-esek között versenyzek. A bajnokság eddigi négy fordulójából mindegyiket megnyertem, és a szeptember 30-i hétvégén a gyáli finálén bajnok lehetek, ha minden jól alakul. A hazai rendezésű Eb-futamon pedig a második helyen végeztem, Kiskunlacházán.

Minden oka megvan a mosolyra: idén nem tudták még legyőzni őt a magyar bajnokság versenyein

– Milyen tervei vannak?
– Azt gondolom, hogy a lehetőségeimből kihoztam a maximumot. Versenyezhettem Hollandiában, ami a motokrossz bölcsője Európában. A legjobbaktól tanulhattam ott. Voltam a Kayaba futóműgyár tesztpilótája is, most pedig Magyarország legjobb motokrosszcsapatának, a HTS Teamnek a tagja lehetek. Szerettem volna gyári csapatban versenyezni a világbajnokságon, hiszen az a csúcsa ennek a sportnak, de ez csak egy-két versenyzőnek adatik meg a világon minden generációból. 26 évesen már az élsportolói karrierem vége felé tartok, így már számomra a sport elsősorban hobbi a hétköznapi élet feladatai mellett. Amíg össze tudom egyeztetni a munkával és a magánéletemmel, szeretnék versenyezni a hazai bajnokságban, illetve a környező országokban pár verseny erejéig. Komoly nemzetközi ambícióim már nincsenek, ez a sport is a legmagasabb szinteken teljes embert kíván.

– Kinek ajánlaná ezt a sportot?
– Mindenképpen azoknak, akik teljes emberként tudják űzni és szeretik a motorokat. Sajnos sok anyagi és egyéb áldozatot követel a motokrossz, ha valaki a legjobb szeretne lenni, az átlagos gyerekkorról le kell mondania. De a nehézségek mellett sok dologra megtanít: az alázatra, a kitartásra, a határaid feszegetésére. Remélem, hogy a jövőben országosan is elismertebb lesz ez a sportág és több forrás áll majd a következő generáció rendelkezésére, hogy komoly nemzetközi karriert tudjanak befutni. Van egy maroknyi ügyes fiatal, aki átveszi az én generációmtól a stafétát, bízom bennük, mert ügyesek, remélem, túl tudják majd szárnyalni az eddigi sikereinket!

A cikk a Nógrádi Napilapban, illetve a nool.hu portálon jelent meg ezen a linken.

fotók: NN photography